Κυριακή, Ιουλίου 01, 2007

Μια ανάσα πριν τις διακοπές..

Την ώρα που γράφεται το παρόν κείμενο αν μπορούσαμε να δώσουμε μια ανθρώπινη μορφή στην εξεταστική περίοδο θα λέγαμε ότι είναι με το ένα πόδι στον τάφο όπως και κάποιοι αξιότιμοι κύριοι που περιφέρονται στα αμφιθέατρα αρνούμενοι πεισματικά να βγουν στην σύνταξη και η φοιτητική κοινότητα αρχίζει να δείχνει τα πρώτα σημάδια ενθουσιασμού (για το πρώτο φυσικά..).

Κι όμως τόσα χρόνια ζούσαμε ένα σπουδαστικό φαινόμενο αλλά χρειάστηκε μια έρευνα-ντοκουμέντο του τμήματος Βιοστατιστικής Εργοχημείας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για να αντιληθφούμε την αλήθεια.

Το Πανεπιστήμιο Πειραιώς έχει την Παγκόσμια Πρωτοτυπία στην ευρεσιτεχνία τρόπων αντιγραφής και αμφιβόλου κατάκτησης πτυχιακών γνώσεων. Σύμφωνα με την τριανταοχτασέλιδη αναφορά που αυτήν την στιγμή κρατάω στα χέρια μου στο Πα.Πει. υπάρχουν 396 διαφορετικοί τρόποι για να αντιγράψεις που αποτελούν τον ένα για να πετύχεις. Τα απλά και κλασικά σκονάκια ξεκινούν από τσέπες, θήκες γυαλιών, κασετίνες, θήκη του πάσου και καταλήγουν ακόμα και γραμμένα σε μέλη του σώματος. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα ενός κοριτσιού της Ο.Δ.Ε. η οποία είχε κάνει σκονάκι στο σέξυ μπούτι της και όταν πήγε ο καθηγητής να «τσεκάρει» αυτή ρώτησε ενοχλημένη τι κοίταγε κάνοντας τον να ντραπεί και υπό την πίεση της να ομολογήσει «πως κοίταξε μόνο λίγο βυζάκι».

(κάντε κλικ στις εικόνες για καλύτερη ανάλυση)

Αλλά το παιχνίδι δεν σταματάει εκεί. Όπου υπάρχει ζήτηση, υπάρχει και ψωμί οπότε μπήκαν και τα τριγύρω βιβλιοπωλεία μέσα. Εκτός από σημειώσεις και σκονάκια άρχισαν να προσφέρουν και νέες υπηρεσίες. Τηλεφωνικές αυτήν την φορά. Βλέπετε οι υπεύθυνοι αντιλήφθηκαν τον ρόλο που παίζουν τα hands free μέσα στα αμφιθέατρα και άρχισαν να προσφέρουν και άμεσες τηλεφωνικές βοήθειες.. φυσικά πάντα με κάποιο αντίτιμο.

Οι νέες υπηρεσίες έχουν χρέωση από 1,20 ευρώ το λεπτό εώς 5 (!) ευρώ το λεπτό οι οποίες θεωρούνται και πιο αξιόπιστες και διαβασμένες. Βεβαία πολλοί αντιλήφτηκαν τις σύγχρονες ανάγκες του κοινού και προσάρμοσαν την αισθητική τους πάνω στα γούστα του εκάστοτε φοιτητικού συνόλου. Κάπου εδώ απορίας και ειρωνείας άξιο είναι το γεγονός ότι αν σε πιάσουν να αντιγράφεις το πιθανότερο είναι να σου πάρουν την κόλλα (εκτός αν διατηρείς σεξουαλικές σχέσεις με την επιτηρήτρια) αλλά αν σε πιάσουν να αυνανίζεσαι ο κανονισμός δεν προβλέπει απολύτως τίποτα (μα που πάμε;). Μόνο πρόσεξε μην «πετύχεις» κανέναν διπλανό…

Όλα αυτά φυσικά δεν είχαν πιθανότητες να ξεφύγουν από την οξεία αντίληψη των Πρυτανικών και Προεδρικών Αρχών των Τμημάτων και έγινε σαφές από την συμπεριφορά των φοιτητών ότι κάτι πρέπει να αλλάξει. Οι αρμόδιοι ερεύνησαν, σχεδίασαν και έχουν βαλθεί να κάνουν τους φοιτητές να επιστρέψουν στα θεμέλια της γνώσης που είναι η απευθείας παρακολούθηση και η μάθηση μέσα στον ακαδημαϊκό χώρο (ούτως ή άλλως αυτό είναι και το νόημα της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και καταξίωσης), απομακρύνοντας τους ταυτόχρονα από τις πολυέξοδες και μη συμβατές μεθόδους. Αποφασίστηκε μια ολοκληρωτική αλλαγή στον τρόπο διδασκαλίας που αναμένεται να εφαρμοστεί στο άμεσο μέλλον. Τα αποτελέσματα μπορείτε πιστεύω να τα φανταστείτε και μόνοι σας.. ως τότε ας κάτσουμε με το πιο ανάλαφρο στήθος και να απολαύσουμε τις φλόγες της ζωής μας να πέφτουν και να γίνονται στάχτη…